Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er en mild tilstand med lett blødende tannkjøtt. En slik betennelse forsvinner med god tannhygiene. Ubehandlet betennelse kan utvikle seg i dybden og føre til tannfestesykdommen periodontitt. God tannhygiene og regelmessig besøk hos tannlege/ tannpleier kan forebygge tannkjøttbetennelse.
Årsaker:
Hovedårsaken til tannkjøttbetennlse er plakk,- bakteriebelegg på tennene pga dårlig tannhygiene. Plakk som får ligge lenge på tennene, kan ta opp kalk fra spyttet, forkalket plakk kalles tannsten. En kan finne tannsten på alle tenner, både over og under tannkjøttskanten. Periodontitt er en videreutvikling av gingivitten og skyldes det plakket/tannsten som gror ned under tannkjøttskanten. Tannsten, dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer og visse sykdommer er faktorer som fremskynder utviklingen.
Sykdomstegn:
Gingivitt:
Periodontitt:
Behandling:
Gingivitt og periodontitt er infeksjonssykdommer som skyldes bakterier fra den naturlige munnhulefloraen. Grunnen til at sykdom opptrer, er at det ikke lenger er balanse mellom bakterieinfeksjonen og kroppens motstandskraft. Vi kjenner idag ingen måte å øke pasientens motstandsevne mot periodontal sykdom, derfor fjerne årsaken til betennelsen, altså bakteriebelegget på tennene.
Behandlingen vil bestå av to ledd:
Bakteriebelegget på tennene må fjernes hver dag, det betyr i praksis at du/ pasienten selv må læres opp til å gjøre tennene rene. Bakteriebelegget som har vokst ned i tannkjøttslommen og plakk som har blitt forkalket til tannsten må fjernes av tannlege/ tannpleier.
Behandlingen deler vi inn i tre faser:
Forbehandlingsfase: informasjon, motivasjon og instruksjon.
Den viktigste delen av behandlingen er at vi forklarer hva en tannkjøttsykdom er og hvordan den oppstår. Vi forsøker å motivere deg til å ta ansvar for din tannhelse og hjelpe til i behandlingen.Det finnes en rekke hjelpemidler og metoder og med instruksjon av et riktig utvalg vil du klare å fjerne all daglig plakk.
Aktiv behandlingsfase:
Når du/pasienten klarer å holde tennene rene og har praktisert hjemmebehandling, kan tannlegen/ tannpleier vurdere videre behandling for å fjerne bakteriene fra rotoverflatene. For å få tannkjøttslommer rene er det svært viktig at disse rengjøres profesjonelt. Her brukes mange forskjellige typer instrumenter for å skrape bort bakteriebelegget/tannsten, vi kaller denne behandlingen depurasjon. Dessverre er det ikke alltid mulig å behandle pasienten med depurasjon. Hvis lommene er for dype og trange må vi operere for å få gjort en effektiv depurasjon. Det er to metoder en kan velge mellom: den ene operasjonsteknikken kaller vi gingivektomi og den andre lappoperasjon.
Kontrollfasen:
Når den aktive behandlingen av pasienten er utført, eventuelle sår etter operasjoner har grodd og tannkjøttet har blitt normalt igjen, er pasienten frisk. Men det er veldig viktig at pasienten møter til kontroller med jevne mellomrom. Selv om sykdommen har blitt behandlet med godt resultat, kan en ofte se tilbakefall etter en tid. Med jevne kontroller kan en gripe inn på et tidlig stadium og snu utviklingen før skader har skjedd. Pasienter med tannkjøttsbetennlse er "risikopasienter" som alltid må fortsette med hjemmebehandling og sine kontroller. Den siste delen av periodontittbehandlingen, kontrollfasen, varer derfor resten av livet for pasienten.